Solvarme til poolen

Ejere af swimmingpools vil som regel gerne benytte deres pool så meget som overhovedet muligt. Men for mange sætter økonomien en grænse. For det er dyrt, at opvarme bassinet til en rimelig temperatur med traditionelle energikilder.

Et bassin på 32 m² kan let koste mere end 10.000 kr. for almindelig opvarmning – blot på en enkelt sommersæson. De høje opvarmningspriser gør det til et problem for mange pool-ejere, at holde bassintemperaturen passende og klar til badning helt efter behov – uden at skulle skele alt for meget til pengepungen.

SolarVenti A/S løsning på problemet med den dyre opvarmning er billig, enkel og driftssikker. Det er et solvarmeanlæg specielt beregnet til swimmingpools. Anlægget kører helt uden driftsudgift. Med en anlægspris som typisk vil ligge på mellem 12- og 20.000 kr.

Det betyder, at anlægget kan være tjent hjem på 1 – 2 år – samtidig med det typisk kører i minimum 15 år helt uden problemer. Står man overfor som alternativ mulighed at skulle investere i anden opvarmning, såsom el-patron eller varmeveksler, sparer man denne udgift. I dén situation vil solvarme være tjent hjem allerede første sæson.

Anlæggene er samlesæt, som med få timers arbejde forvandles til kraftværker på 10-30 m² . Der er ingen glas overdækning, som kan gå i stykker. Selve solfangerne består af mange tætliggende rækker af sorte plast-ribberør.

Mere teknisk er der tale om et Copolimeriseret Polypropylen materiale med ekstra seje fibre, stabiliseret mod UV nedbrydning fra solen. De anvendte plastmaterialer af Polypropylen er af meget høj kvalitet og beregnet på at holde meget længe. Normalt mere end 15 år.

Solfangerrørene anbringes f. eks. på et fladt tag eller lægges i dalbunden på bølge-plader, således at der ligger 2 rør i hver dalbund. Tilkoblingen til filter-anlægget er endnu en del af den samlede, komplette pakkeløsning. Som også omfatter en elektronisk styring.

Man bør tilstræbe et solvarmeareal på minimum 2/3 af poolens overflade for at få den ønskede virkning.

Lægges rørene med større afstand, som f.eks. i bølgedale på eternit, skal man lægge mindst samme areal som poolen har. Jo større areal, jo højere temperatur får man i bassinet. Og jo længere og smallere man har mulighed for at placere sol-varmedelen, jo billigere bliver det, uden at man ødelægger effekten.

I praksis fungerer anlæggene således, at badevandet cirkuleres direkte op i sol- anlægget ved hjælp af den eksisterende filterpumpe. Her opvarmes badevandet 4-5 grader afhængig af solindstrålingen.

Typisk vil anlægge opvarme endnu mere på netop de solskindsdage, hvor man er særlig opsat på at bade. På disse dage vil man sagtens kunne opleve 26-29 grader.

Ydelsen ligger på ca. 250 kWh / m² absorber pr sæson, når rørene ligger fladt. Evt. reparationer foretaget let og hurtigt. Som regel kan de klares kun med brug af en kniv og lidt sæbevand.

 

Køb 21 m² Solabsorber til 32 m² Svømmebassin